Toisen y-akselin lisääminen Excel-kaavioon (2017 päivitetty ohje)

Joskus tulee eteen tarve lisätä toinen y-akseli Excel-kaavioon, kun esimerkiksi kahden eri datasarjan arvot ovat eri suuruusluokkaa tai eri mitta-asteikolla mitattuja.

Ongelma: eri suuruiset asteikot

Tässä esimerkissä näemme kuvitteellisen paino- ja rasvaprosenttimittauksen.

Pylväskaavion luominen

Luodaan ensin pylväskaavio.

  1. Valitse koko tietoalue
  2. Valitse lisää-välilehti
  3. Valitse pylväskaaviot
  4. Valitse liitetty pylväskaavio

Mihin rasvaprosentti katosi?

Kuten huomataan, kaaviossa ei näytä olevan ollenkaan rasvaprosentti-tuloksia. Itseasiassa ne ovat kyllä kaaviossa, mutta suuruusluokka on niin eri tasolla painomäärien kanssa, että rasvaprosentti eivät näy kuvaajassa.

Muotoile sarjan asetuksia

Pääset muokkaamaan sarjan asetuksia klikkaamalla hiiren oikealla painikkeella kuvaajan sarjan (tässä esimerkissä sinisen palkin päälle) ja valitsemalla Muotoile arvosarja…

Arvosarja 2-akselille

Klikkaa sarjan sijoitus: 2-akseli. Näet välittömästi, kuinka rasvaprosentti-data ilmestyy näkyviin kaavioon, ja kaavioon muodostui toinen y-akseli. Koska tämä esitystapa on vielä varsin sekava, tehdään muokkaus rasvaprosentti-tiedon esitystapaan.

2-akselin kaaviolajin vaihtaminen

Klikkaa nyt toista sarjaa (tässä tapauksessa oranssia pylvästä) oikealla hiiren painikkeella ja valitse: Muuta kaaviolaji -> Viiva.

Valmis kuvaaja kahdella y-akselilla

Nyt huomaat, että toinen sarja (rasvaprosentti) näkyy viiva-kuvaajana ja asteikko on vasemmassa reunassa, painolukemat puolestaan on kuvattu pylväillä ja niiden asteikko löytyy oikeasta reunasta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*