TEKSTI.YHDISTÄ-funktio

Excel 2016 -versio tuo mukanaan uuden funktion, nimittäin parannellun version tutusta KETJUTA-funktiosta!

KETJUTA-funktio on yksi Excelin hyödyllisimpiä toimintoja, mutta siinä on tiettyjä rajoitteita. Esimerkiksi listojen luonti välimerkkeineen on työlästä ja kaavoista tulee helposti todella monimutkaisia ja sotkuisen näköisiä.

Tämän lisäksi KETJUTA-funktiolla ei pysty yhdistämään alueita toisiinsa, mutta TEKSTI.YHDISTÄ onnistuu siinäkin. Katsotaan muutama vertailuesimerkki.

Listan tekeminen KETJUTA-funktiolla

Vanha tapa on antaa KETJUTA-funktiolle argumenteiksi jokainen yhteen liitettävä solu ja jokainen välimerkki erikseen. Tässä esimerkissä yhdistetään johtoryhmän jäsenten nimiä pilkulla toisiinsa. Kaavasta tulee melko sekava, vaikka jäseniä on vain 4. Ajattele, jos haluttaisiin listata koko yrityksen henkilökunta tällä tavalla!

TEKSTI.YHDISTÄ-funktion käyttö

TEKSTI.YHDISTÄ-funktiolle annetaan argumenteiksi: erotin, eli se välimerkki, kirjain tai numero millä lista halutaan jakaa osiin, ohita_tyhjä, eli lisätäänkö listalle myös valitun alueen tyhjät solut (TOSI tai EPÄTOSI) ja viimeiseksi yhdistettävät solut tai solualueet.

Tässä esimerkissä annamme ensimmäiseksi argumentiksi ”, ” koska haluamme erottaa johtoryhmän jäsenten nimet toisistaan pilkulla ja välilyönnillä. Seuraavalla argumentilla ei ole merkitystä, koska valitussa alueessa ei ole tyhjiä soluja. Saamme siis täsmälleen saman lopputuloksen kirjoittamalla tähän TOSI tai EPÄTOSI.

Viimeiseksi argumentiksi valitsemme raahaamalla koko alueen B9:E9, tai kirjoittamalla soluviittaukset itse kaavaan.

TEKSTI.YHDISTÄ ja KETJUTA-funktioiden yhdistäminen

Joskus tulee vastaan tilanteita, missä TEKSTI.YHDISTÄ yksin ei riitä. Tällöin mikään ei estä hyödyntämästä vanhaa kunnon KETJUTA-funktiota yhdessä TEKSTI.YHDISTÄ -funktion kanssa.

Tässä esimerkissä haluamme listata johtoryhmän jäsenet kuten aiemminkin, mutta lisätä listan alkuun vielä tekstin ”Johtoryhmään kuuluvat: ”. Tämä ei TEKSTI.YHDISTÄ -funkiolta onnistu, joten ketjutetaan ensin kaavan alkuun =KETJUTA(”Johtoryhmään kuuluvat: ”; minkä perään lisäämme edellisestä esimerkistä tutun TEKSTI.YHDISTÄ(”, ”;TOSI;B13:E13).

Muista lisätä vielä KETJUTA-funktion viimeinen sulje mukaan, jolloin lopulliseksi kaavaksi tulee: =KETJUTA(”Johtoryhmään kuuluvat: ”;TEKSTI.YHDISTÄ(”, ”;TOSI;B13:E13))

Tehokas duo

KETJUTA- ja TEKSTI.YHDISTÄ -funktiot toimivat todella hyvin yhdessä. TEKSTI.YHDISTÄ tuo kaivattua joustavuutta varsinkin suurten tietoalueiden yhdistämiseen ja KETJUTA-funktio auttaa silloin kun yhdisteeseen tarvitaan listasta poikkeava elementti.

Tässä vielä koko taulukko lopullisessa muodossaan:

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*