JOS-funktion käyttösovelluksia

Tero esitti seuraavanlaisen kysymyksen JOS-funktion ohjesivuilla:

Miten saan kellon ajoista samanlaisen tehtyä (kuin JOS-funktion ohjeessa)? Eli jos suunniteltu aika on 20:00 ( Sarakeessa A ) ja toteutunut on enemmän kuin 20:15 ( Sarakeessa B ) niin tulisi jokin teksti ( Sarakeessa C ) >> Miten onnistun laatimaan kaavan?

Lähdetään ratkaisemaan ongelmaa!

Alkutilanne

Meillä on siis A-sarakkeessa suunniteltu aika, ja B-sarakkeessa toteutunut aika. C-sarakkeeseen haluamme tilanne tiedon, että onko toteutunut aika suhteessa suunniteltuun aikaan myöhässä vai ajoissa.

JOS-kaavan kirjoitus

JOS-kaavalle annetaan tässä tapauksessa argumenteiksi: [totuus_testi], eli jos toteutunut aika (B5) on pienempi tai yhtäsuuri kuin suunniteltu aika (A5), niin [arvo_jos_tosi] -argumentille annetaan arvo ”ajoissa” ja [arvo_jos_epätosi] -argumentille arvo ”Myöhässä”.

Kolme eri arvoa

Edellisessä tilanteessa sanomme, että tilanne on ”ajoissa”, vaikka suunniteltu aika ja toteutunut aika olisivat täsmälleen samat. Jos haluamme eritellä vielä tämän erikoistilanteen, tarvitaan mukaan vielä toinen JOS-funktio.

Uusi kaava alkaa: =JOS(B5<A5;”Ajoissa”. Nyt tarkastetaan, onko toteutunut aika pienempi kuin suunniteltu aika, yhtäsuuruusmerkki on siis otettu pois totuustestistä.

Seuraavassa argumentissa kerrotaan mitä tapahtuu, kun totuustesti pitää paikkaansa, eli arvo ”Ajoissa”.

Viimeisen argumentin kohdalle, eli miten toimitaan jos totuustesti ei pidä paikkaansa laitetaankin nyt uusi JOS-funktio!

Se näyttää tältä: JOS(B5=A5;”Täsmälleen ajallaan”;”Myöhässä”). Eli jos B5 on saman suuruinen kuin A5, on tilanne ”Täsmälleen ajallaan”. Viimeinen argumentti kertoo mitä tapahtuu, jos mikään aiemmista ehdoista ei pidä paikkaansa. Eli jos toteutunut aika ei ole pienempi eikä yhtäsuuri kuin suunniteltu aika, on tilanne ”Myöhässä”.

Toivottavasti tämä avasi JOS-funktion toimintaa ja käyttömahdollisuuksia. Jos sinulla on muita Exceliin liittyviä kysymyksiä, voit esittää ne alla kommenteissa ja teemme niistä vastausartikkelit!

1 Kommentti

  1. Olisiko koulutst vierihotomuotoiena ja, jos, mihin hintaan. Tai sitten jokin muu vaihtoehdon muoto.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*