CSV-tiedoston tuominen Exceliin

CSV, eli comma-separated values (pilkulla erotetut arvot) on yksi tavallisimmista tiedostomuodoista, mihin tallennetaan ja siirretään taulukkomuotoista dataa tekstitiedostossa paikasta toiseen.

Tyypillinen tilanne on esimerkiksi pankkitapahtumien tallentaminen verkkopankista ja sen käsittely Excelissä. Näiden ohjeiden avulla opit avaamaan .csv-tyyppisen tiedoston Excelissä.

Tutustutaan .csv -tiedostoon

CSV-tiedostossa on jokainen taulukon rivi omana rivinään. Ensimmäisellä rivillä on sarakkeiden otsikot pilkulla eroteltuna ja seuraavilla riveillä on taulukon tietorivit, niin ikään pilkulla eroteltuina.

Jos tiedostossa on sarakkeita, jotka pitävät sisällään pilkkuja, voidaan ne erottaa tekstikentiksi laittamalla ne tekstierottimien väliin, esimerkiksi lainausmerkkeihin.

Pilkku välimerkkinä ja lainausmerkki tekstin tarkenteena on yleisin kansainvälinen tapa merkitä .csv -tiedostoa, mutta joskus näkee erottimina myös puolipistettä tai sarkainta/tabulaattoria.

Suomenkielinen Excel tallentaa .csv-tiedoston sarake-erottimeksi puolipisteen, ja suurin osa ongelmista .csv-tiedostojen käsittelyssä johtuukin näistä maakohtaisista eroista.

CSV-tiedoston avaaminen Excelissä

Voit avata .csv-tiedoston suoraan Excelin Avaa… -toiminnolla, mutta silloin et pääse vaikuttamaan oletusvalintoihin ja tiedosto saattaa siirtyä väärin. Esimerkiksi ääkköset menevät monesti .csv-tuonnissa sotkuksi, koska oletusvalinnassa merkistö on väärin asetettu.

Tee siis mieluummin näin:

  1. Avaa uusi Excel-taulukko ja klikkaa Tiedot-kohta valintanauhasta.
  2. Klikkaa Tekstistä.
  3. Etsi avautuvasta ikkunasta sen csv-tiedoston sijainti minkä haluat tuoda Exceliin ja klikkaa sitä.
  4. Klikkaa "Nouda tiedot". Huom! Nämä viimeiset vaiheet saattavat näyttää hieman erilaiselta riippuen käyttöjärjestelmästäsi!

Ohjattu tekstin tuominen – vaihe 1/3

Seuraavaksi pääset valitsemaan, onko tiedosto kiinteäleveyksinen vai erotettu toisistaan merkeillä. Koska tuomme pilkulla eroteltuja tietoja, valitaan "on erotettu toisistaan merkeillä".

Tuonti aloitetaan riviltä 1, mistä löytyvät tiedoston otsikot ja tiedoston alkuperäksi kannattaa valita UTF-8, jolloin ääkkösten kanssa ei yleensä tule ongelmia. Kun olet valmis, klikkaa seuraava.

Ohjattu tekstin tuominen – vaihe 2/3

Seuraavassa vaiheessa valitaan erottimet. Koska tiedostossamme on pilkulla eroteltua dataa, valitaan erottimeksi pilkku. Tekstin tarkenne on lainausmerkki ( " ). Kun olet valmis, klikkaa seuraava.

Ohjattu tekstin tuominen – vaihe 3/3

Viimeisessä vaiheessa voit vielä valita sarakkeiden tietotyypin. Jos sinulla on tiedostossa päivämääriä, kannattaa katsoa, että Excel lukee ne oikein. Valitse siis taulukosta se sarake, missä on päivämäärät ja sarakkeen tietojen muodoksi päivämäärä.

Koska data on esimerkissä suomalaisessa muodossa päivä, kuukausi, vuosi, valitaan tähän PKV. Lisäasetusten alta pääset muokkaamaan miten Excel tulkitsee numeerisen tiedon. Tässä datassa desimaalierottimena on pilkku, joten valitaan se pudotusvalikosta.

Kun olet valmis klikkaa Valimis.

CSV-datan sijoituksen valinta

Aivan lopuksi valitset vielä mihin noudetut tiedot sijoitetaan. Oletusvalinta on yleensä hyvä, jos olet aloittanut tyhjästä työkirjasta. Klikkaa OK, kun olet tehnyt valintasi.

Valmis tiedosto

Nyt CSV-tiedoston pitäisi olla kauniisti aseteltuna Excel-taulukkoon ja valmis jatkokäsittelyyn!

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*